Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio Intermittens?

Claudicatio Intermittens, is een moeilijke naam voor “etalagebenen”. Het gaat hier om een vernauwing van de bloedvaten in de benen.  Wat merkt u hiervan?

  • Stekende of krampende pijn in de benen
  • Vermoeid of zwaar gevoel in de benen
  • Onvermogen om (grote) stukken te lopen

Het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.

 

Looptraining

Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstof-verbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.

Werkwijze

Uw fysiotherapeut start met het in kaart brengen van uw probleem, hiervoor worden ook vragenlijsten gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van een loopbandtest om uw maximale loopafstand te bepalen. Op basis van deze gegevens wordt een persoonlijk plan opgesteld.

De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week.

Het trainingsschema bestaat niet altijd alleen uit lopen, maar kan ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon bestaan.

Na 3 maanden wordt langzaam wordt de begeleiding afgebouwd en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. In het laatste halfjaar heeft u nog eenmaal per 2 à 3 maand(en) een afspraak.

Welke fysiotherapeut?

Bij Advies & BewegingsCentrum Maassen zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met etalagebenen. Zij zijn lid van het landelijke netwerk ClaudicatioNet en hebben hierdoor contacten met vaatchirurgen in de omgeving.

Vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen is een verwijzing van uw huisarts of vaatchirurg noodzakelijk.

Het effect van looptherapie is inmiddels sterk bewezen met wetenschappelijk onderzoek, daarom vergoeden steeds meer verzekeraars het hele traject in de basisverzekering. Neem voor de zekerheid even  contact op met uw verzekering om te horen hoe de vergoeding in uw situatie is.