Nekklachten

Nekklachten

Hoe ziet de nek eruit?

De nek is onderdeel van de wervelkolom en bestaat uit wervels met tussenwervelschijven en spieren daar omheen.  De tussenwervelschijven zijn de schokdempers van de nek. De spieren zorgen er enerzijds voor dat we ons hoofd kunnen bewegen. Anderzijds zorgen de nekspieren voor stabiliteit van de ene wervel ten opzichte van de andere zodat we ons hoofd recht op kunnen houden.

Wanneer het geheel van wervels, tussenwervelschijven en spieren niet goed met elkaar in balans is, kan dit de nekbewegingen belemmeren en leiden tot klachten. 70% van de mensen ervaart in zijn leven een (korte of langere) periode met nekklachten.

Veel voorkomende nekklachten zijn bijvoorbeeld:

KANS (klachten van de arm, nek en schouder)

Waar voorheen de term RSI (Repetitive Strain Injury) werd gebruikt, wordt nu gesproken van KANS. Het gaat hierbij om klachten aan de arm, nek en/of schouder die geleidelijk ontstaan zonder acuut trauma, maar veelal door overbelasting.

Artrose (slijtage)

De precieze oorzaak van artrose is onbekend. Meerdere factoren lijken invloed te hebben op het ontstaan van slijtage in de nek: leeftijd, geslacht, (over)belasting en eerdere blessures.

Doordat tussenwervelschijven in de nek steeds dunner worden ontstaat slijtage. Soms gaat dit gepaard met de vorming van ‘uitsteeksels’ aan de wervels. Deze vergroeiingen kunnen zorgen voor een stijf en pijnlijk gevoel bij bewegen. Vaak is dit vooral in de ochtend of na een periode van rust merkbaar.

Slijtage kan voor klachten zorgen, maar in veel gevallen is het mogelijk deze nekpijn te verminderen door fysiotherapie of manuele therapie.

Nekhernia

Wanneer een tussenwervelschijf zwakker wordt, kan de kern gaan uitpuilen. Hierdoor wordt de ruimte voor de zenuwen naar de armen kleiner worden. Gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld pijn (in nek of arm), tintelingen, doof gevoel of krachtsverlies in de arm.

 

In alle bovenstaande gevallen is het erg belangrijk om de nek in beweging te houden. Ook is een juiste (werk-)houding een punt van aandacht. Nekklachten kunnen een ernstige belemmering vormen voor bijvoorbeeld werk, sport of dagelijkse bezigheden. Een fysiotherapeut kan u begeleiden in het herstelproces.

 

Heeft u nekklachten? Neem dan contact met ons op!