Reuma

Fysiotherapie bij reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten. Dit resulteert o.a. in pijn, stijfheid, warmte en zwellingen in o.a. de ledematen zoals voeten en handen. Geschat wordt dat deze aandoeningen bij ongeveer 15% van de bevolking eens in het leven voorkomt, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Contact opnemen

Reuma kan in drie categorieën ingedeeld worden:

Ontstekingsreuma

Vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten. Reumatoide arthritis, Bechterew, sclerodermie en ziekte van Sjogren zijn hier bekende voorbeelden van.

Wekedelenreuma

Vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. Bijvoorbeeld fibromyalgie, tendinitis- en bursitisklachten.

Arthrose

De meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Hierbij worden de kraakbeenoppervlakken van de gewrichten aangetast.

Waarom bewegen?

Jarenlang kregen patiënten met reuma het advies om rustig aan te doen. Uit angst voor extra schade aan de gewrichten en een toename van de ontstekingsactiviteit werd langdurige intensieve oefentherapie ontraden. Door de komst van nieuwe medicijnen is er in de behandeling van reuma veel veranderd. Juist in combinatie met oefentherapie zijn er goede resultaten. Door regelmatig te bewegen en oefeningen te doen worden gewrichten soepel gehouden, spieren sterker gemaakt en kan de conditie worden verbeterd. Zo kunnen beperkingen als gevolg van een reumatische aandoening voorkomen of zoveel mogelijk worden verminderd.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Speciaal voor mensen met reuma heeft Advies- & BewegingsCentrum Maassen een beweegprogramma opgesteld. De fysiotherapeut van Advies- & BewegingsCentrum Maassen zal u eerst uitnodigen voor een intake-gesprek. Tijdens dit gesprek worden uw klachten geïnventariseerd en worden samen met u doelen voor therapie opgesteld. Tevens zal de fysiotherapeut een aantal tests doen om onder andere de beweeglijkheid van gewrichten te onderzoeken. De therapeut bepaalt op basis hiervan of u kunt starten met een beweegprogramma op maat en zal het programma voor u opstellen. Het voor u samengestelde trainingsprogramma kunt u individueel uitvoeren, maar er bestaat ook een mogelijkheid om uw eigen trainingsprogramma met lotgenoten uit te voeren. Dit kan stimulerend werken en er kunnen ervaringen uitgewisseld worden. Door het uitvoeren van het beweegprogramma komt u er geleidelijk steeds beter achter welke oefeningen en activiteiten een goede invloed hebben op uw gezondheidstoestand en welke beweegactiviteiten beter vermeden kunnen worden. Ook leert u van de fysiotherapeut van Advies- & BewegingsCentrum Maassen welke oefeningen u thuis zelf kunt doen.

Wordt dit programma vergoed door de zorgverzekeraar?

Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie, vergoedt uw zorgverzekeraar de behandelingen.

Contact opnemen