Verkeerde zithouding op kantoor? Volg onze tips!

Vakantie voorbij? Ga er eens lekker bij zitten!

ABC Maassen in beweging

Uw wervelkolom is altijd aanwezig of u nu ligt, zit of staat. Activiteiten gedurende de dag hebben de grootste invloed op die wervelkolom. Dit kunnen zware tilwerkzaamheden zijn, maar ook rugklachten door een verkeerde zithouding op kantoor komt steeds vaker voor. Omdat er steeds meer werk vanuit een stoel op kantoor wordt uitgevoerd, en daarnaast ook de tijd langer wordt  dat u in dezelfde houding op die stoel zit. En nu de zomer weer bijna voorbij is ( wat betreft de kalender; het weer houdt ons nog even in zomerse stemming) gaat  iedereen weer aan het werk. Uitgerust . Maar toch opletten niet weer in oude fouten te vervallen.

Werkplekadvisering

Bij werkplekadviseringen (inrichting of gebruik) zien wij fysiotherapeuten vaak bepaalde gewoonten en gebruiken waarvan niemand meer weet waarom ze er zijn. Maar lang niet altijd belast men de rug op de gunstigste manier. Hoe groot is dan de kans op KANS? Klachten van Arm, Nek en Schouders ( 10 jaar geleden : RSI) ontstaan veelal bij langdurig kantoorwerk en dan vooral bij gespannen, slecht zitten. Maar of u de KANS krijgt, dat ligt veel aan u zelf.

Concrete tips

  • Actief Zitten op bijvoorbeeld een wiebelkruk of bal is goed ter afwisseling met de bureaustoel en helpt gespannen spieren te voorkomen. Vaak zit men te geforceerd rechtop om een “correcte” houding aan te nemen.
  • Negeer de eerste tekenen van overbelasting niet maar reageer met bewegen. Het kriebelend gevoel en lichte gespannenheid in de nek of lage rug; dat gevoel dat je eens goed in je nek moet wrijven. Ga dan even bewegen en vervolgens weer goed zitten: gebruik de stoel goed .

 

Deze column is ook verschenen in Inzaken.