Oefentherapie bij Dementie

Oefentherapie / Bewegen bij Dementie

We denken al snel dat ouderen met dementie niet meer kunnen en willen sporten, maar het is de moeite waard om dit eens te proberen. Bewegen is goed voor mensen met dementie. Veel onderzoeken hebben dit al aangetoond. Door letterlijk te bewegen breng je je hersenen ook in beweging. Daarmee kun je dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren. Door actief bezig te zijn gaan mensen met dementie bijvoorbeeld ’s nachts weer rustig slapen, beter eten, verbetert de conditie en worden zij actiever. Doordat de mensen met dementie zich beter voelen wordt de zorg voor hen ook leuker om te doen. Niet iedereen is in staat om te sporten, maar bewegen is veel meer dan sporten.

Tips

  1. Vraag welke sport de oudere vroeger heeft beoefend   Kijk samen met het sociale netwerk of de oudere deze sport weer kan oppakken
  2. Bewegen op muziek Bewegen op muziek (van vroeger) is een simpele vorm van bewegen en kan ook als je minder mobiel bent. Vaak komen naar aanleiding van muziek allerlei herinneringen en verhalen los.
  3. Stimuleer ouderen huishoudelijke klusjes te doen  Stofzuigen, afwassen, aardappelen schillen en tuinieren zijn goede bewegingsvormen.
  4. Stimuleer het sociale netwerk samen met de oudere een rondje te wandelen Leg de familie uit dat bewegen voor ouderen met dementie belangrijk is en dat zij hierin kunnen bijdragen.
  5. Beweeg ook met ouderen die minder mobiel zijn Fietsen op een duofiets (bijvoorbeeld te huur bij de Weijerstaete), zwemmen en een ballon overspelen zijn een voorbeeld van alternatieve beweegvormen die prima kunnen als iemand minder mobiel is.
  6. Stimuleer ouderen zo lang mogelijk de dagelijkse dingen zelf te doen Het pakken van een kopje, tandenpoetsen, aankleden, zelfstandig lopen naar het toilet (functionele afstanden) en kauwen zijn ook vormen van beweging.
  7. Sluit aan bij een beweeggroep speciaal voor ouderenBij ons in de praktijk zijn enkele 55+ sportgroepen. De nadruk bij deze groepen ligt op gezond bewegen in een veilige omgeving met voldoende individuele aandacht.